Гаряча лінія з питань харчування: чи можливо отруєння вітаміном А?


Гаряча лінія з питань харчування: чи можливо отруєння вітаміном А?

Vegetarian Journal > 2020, випуск 2 


Рід Мангелс, PhD, сертифікована дієтологиня


ЗАПИТАННЯ: якщо я їм багато моркви та солодкої картоплі, чи варто мені хвилюватися про отруєння вітаміном А?


– CL, електронною поштою


ВІДПОВІДЬ: Коротка відповідь: «Ні, у вас не виникне отруєння вітаміном А від споживання великої кількості моркви та солодкої картоплі».


Є дві форми вітаміну А в їжі. Перша, т.зв. попередньо сформований  вітамін А, ретинол, або ретиноловий ефір, міститься в продуктах тваринного походження, включаючи молочні продукти, рибу та м’ясо. На веганському харчуванні цю форму вітаміну А можна отримати лише в добавках і збагачених вітаміном А продуктах. Попередньо сформований вітамін А можна синтезувати хімічним шляхом.1


Друга форма вітаміну А походить від каротиноїдів провітаміну А. Ці речовини, які наш організм використовує для виробництва вітаміну А, містяться в рослинах, особливо в темно-помаранчевих або жовтих овочах і фруктах, листових зелених овочах і томатах. Найважливішим каротиноїдом провітаміну А є бета-каротин. Двома іншими каротиноїдами провітаміну А є альфа-каротин і бета-криптоксантин. Навіть велика кількість каротиноїдів провітаміну А протягом тривалого періоду часу не пов’язана з симптомами токсичності, які виникають від надлишку вітаміну А.2 


Деякі дослідження показують, що коли концентрація вітаміну А в крові висока, менша кількість каротиноїдів провітаміну А поглинається або перетворюється на вітамін А. Якщо ви регулярно їсте велику кількість моркви чи солодкої картоплі, наприклад, то ви можете помітити, що ваша шкіра має оранжевий відтінок. Цей відтінок особливо помітний на підошвах ніг і кистях рук. Цей стан, який називається каротинодермія, нешкідливий і зникає, коли споживання каротиноїдів зменшується.


Навпаки, надмірна кількість попередньо сформованого вітаміну А, або у вигляді одноразової великої дози, або від такого споживання, яке постійно перевищує безпечний верхній рівень, може спричинити симптоми токсичності від вітаміну А. Зазвичай повідомляється про токсичність після надмірного вживання добавок, що містять преформований вітамін А, хоча є принаймні один випадок повідомлення про токсичність вітаміну А після вживання печінки білого ведмедя,3 яка містить дуже велику кількість преформованого вітаміну А. Симптоми токсичності вітаміну А включають запаморочення, нудоту, головні болі, біль у суглобах і кістках; отруєння вітаміном А може бути фатальним. Деякі дослідження показали, що високе споживання преформованого вітаміну А пов’язане зі зниженням щільності кісток і підвищеним ризиком переломів. 


Надмірне споживання преформованого вітаміну А (як правило, з харчових добавок) під час вагітності може спричинити вроджені вади розвитку дитини. Допустима верхня межа для преформованого вітаміну А для дорослих, включаючи вагітних жінок, становить 3000 мікрограмів еквівалента активності ретинолу RAE (що відповідає 10 000 МО або IU). Каротиноїди провітаміну А, що надходять з рослинного раціону, є хорошим способом отримати вітамін А, взагалі не турбуючись про токсичність. Крім того, ви отримаєте інші переваги від фруктів і овочів, включаючи клітковину та вітамін С.

Список літератури

___

Nutrition Hotline: vitamin A toxicity

Vegetarian Journal > 2020 Issue 2


[source]


By Reed Mangels, PhD, RD


QUESTION: If I eat a lot of carrots and sweet potatoes, do I have to worry about vitamin A toxicity?


– CL, via e-mail


ANSWER: The short answer is, "No, you won't develop a vitamin A toxicity from eating a lot of carrots and sweet potatoes."


There are two forms of vitamin A in food. The first, called preformed vitamin A retinol, or retinyl ester, is found in foods from animal sources including dairy products, fish, and meat. This form of vitamin A would only be found in a vegan diet in supplements and fortified foods. Preformed vitamin A can be chemically synthesized.1


The second form of vitamin A comes from provitamin A carotenoids. These substances, which our body uses to make vitamin A, are found in plants, especially dark orange or yellow vegetables and fruits, leafy green vegetables, and tomatoes. The most important provitamin A carotenoid is beta-carotene. The two other provitamin A carotenoids are alpha-carotene and beta-cryptoxanthin. Even large amounts of the provitamin A carotenoids over a long period of time aren't associated with vitamin A toxicity.2 


Some studies suggest that when blood vitamin A concentrations are high, a lower amount of provitamin A carotenoids are absorbed or converted to vitamin A. If you eat large amounts of food like carrots and sweet potatoes regularly, you may notice your skin has an orangish tint, which is especially visible on the soles of the feet and palms of the hands. This condition, called carotenodermia, is harmless and goes away when carotenoid intake is reduced.


In contrast, excess amounts of preformed vitamin A, either as a single massively large dose, or intakes consistently above what is considered a safe upper level, can cause vitamin A toxicity. Toxicity is usually reported following overuse of supplements containing preformed vitamin A, although there is at least one account of vitamin A toxicity after eating polar bear liver,3 which is very high in preformed vitamin A. Symptoms of vitamin A toxicity include dizziness, nausea, headaches, and joint and bone pain; vitamin A toxicity can be fatal. Some studies have found that high intakes of preformed vitamin A are associated with reduced bone density and increased fracture risk. 


Excess intakes of preformed vitamin A, typically from supplements, during pregnancy, can cause congenital birth defects. The Tolerable Upper Limit Level for preformed vitamin A is 3000 micrograms Retinol Activity Equivalents (10,000 IU) for adults including pregnant women. Provitamin A carotenoids from plants are a good way to get vitamin A without having to be concerned about toxicity. In addition, you'll get other benefits from fruits and vegetables, including fiber and vitamin C.

References

___

__________

1 Yacoubou, J. Vegetarian Journal's Guide to Food Ingredients. www.vrg.org/ingredients/index.php#vitamin_a. Partially updated 2010.


2 Grune T, Lietz G, et al. Beta-carotene is an important vitamin A source for humans. J Nutr. 2010;140:2268S-85S.


3 Rodahl K, Moore T. The vitamin A content and toxicity of bear and seal liver. Biochem J. 1943-37:166-8.

Дописати коментар

0 Коментарі