- UA
- EN
Гаряча лінія з питань харчування: вагітність, анемія, червоне м’ясо та добавки заліза
Vegetarian Journal > 2020, випуск 3
Рід Мангелс, PhD, сертифікована дієтологиня
ПИТАННЯ: Я вагітна на 32 тижні, і мені сказали, що у мене легка анемія. Я намагаюся мати в раціоні веганські продукти з високим вмістом заліза, але не приймаю добавки заліза. Дієтолог сказав мені, що для мене буде краще їсти червоне м’ясо, ніж приймати добавки заліза, оскільки я засвоюю більше заліза з м’яса. Я веган багато років і не хочу їсти м’ясо, але я не хочу завдати шкоди своїй дитині.
– MW, електронною поштою
ВІДПОВІДЬ: Хоча ваш дієтолог має рацію, заохочуючи вас збільшити споживання заліза, необов’язково починати їсти м’ясо.
Одна з форм заліза, що присутня в м’ясі, гемове залізо, засвоюється краще, ніж інша форма заліза в рослинній їжі, негемове залізо. Добавки містять негемове залізо, але воно легко засвоюється, оскільки на нього не впливають такі речовини, як фітат, які перешкоджають засвоєнню заліза з рослинної їжі. Ось чому ви можете обговорити використання низьких доз препаратів заліза зі своїм медичним працівником.
Абсолютна кількість поглиненого заліза є найважливішим фактором. Порція смаженого стейка вагою 4 унції (113 г) містить 4 міліграми заліза, приблизно 10% - 15% з яких засвоюється, тобто людина засвоює 0,4 - 0,6 міліграма заліза. Очікується, що такий самий відсоток заліза буде засвоєно з 30-міліграмової добавки заліза1, що призведе до поглинання 3-4,5 міліграмів заліза. Очевидно, що добавка забезпечить найбільшу кількість заліза. Отже, немає необхідності припиняти бути веганом, щоб задовольнити свої потреби в залізі. Будь-кому може бути складно задовольнити високі потреби в залізі під час вагітності лише за допомогою їжі.
Ви можете підвищити засвоюваність заліза з харчових добавок, обов’язково вживаючи їх разом із джерелом вітаміну С, наприклад скибочками апельсина, не вживаючи при цьому чай (навіть ромашка чи м’ята мають негативний вплив - прим. ред.) разом із добавкою та уникаючи прийому її одночасно з добавкою кальцію.
Важливо отримувати достатню кількість заліза під час вагітності, оскільки залізо необхідне для крові дитини, щоб гарантувати, що дитина має достатньо запасів заліза для задоволення потреб після народження та для розвитку мозку.
Ви не самотні зі своїм дефіцитом заліза — це відносно поширена проблема під час вагітності: близько 16% вагітних жінок загалом мають дефіцит заліза 2. Центри з контролю та профілактики захворювань (CDC) рекомендують приймати додатково 30 міліграмів на день з добавок. 3
СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ
___Nutrition hotline: pregnancy, anemia, red meat and iron supplements
Vegetarian Journal > 2020 Issue 3
By Reed Mangels, PhD, RD
QUESTION: I am 32 weeks pregnant and was told that I am mildly anemic. I try to choose vegan foods high in iron but am not taking an iron supplement. The dietitian told me that it would be better for me to eat red meat than to take an iron supplement because I'd absorb more iron from the meat. Yikes! I've been vegan for years and don't want to eat meat, but I don't want to hurt my baby.
– MW, via email
ANSWER: While your dietitian is correct to encourage you to increase your iron intake, it's not necessary to start eating meat.
One form of iron in meat, heme iron, is better absorbed than the form of iron in plant foods, non-heme iron. Supplements contain non-heme iron, but it is easily absorbed since it's not affected by substances like phytate that interfere with iron absorption from plant foods. That's why you may want to discuss the use of a low-dose iron supplement with your healthcare provider.
The absolute amount of iron absorbed is the most important consideration. A 4-ounce portion of broiled steak has 4 milligrams of iron, about 10% - 15% of which are absorbed meaning one would absorb 0.4 - 0.6 milligrams of iron. The same percentage of iron is expected to be absorbed from a 30-milligram iron supplement,1 which would result in 3-4.5 milligrams of iron absorbed. Clearly, the supplement would supply the most iron. So, there's no need to stop being vegan to meet your iron needs. It can be challenging for anyone to meet the high iron needs of pregnancy from diet alone.
You can boost iron absorption from a supplement by being sure to take it along with a vitamin C source like orange slices, by not drinking tea with the supplement, and by avoiding taking it at the same time as you take a calcium supplement.
It is important to get enough iron in pregnancy since iron is needed for the baby's blood, to insure the baby has good amounts of stored iron to meet needs after birth, and for brain development.
You're not alone in your iron deficiency — it's a relatively common issue in pregnancy with about 16% of pregnant women having iron deficiency overall.2 The Centers for Disease Control and Prevention (CDC) recommends taking 30 milligrams per day of supplemental iron.3
REFERENCES
___1 Means RT. Iron deficiency and iron deficiency anemia: implications and impact in pregnancy, fetal development, and early childhood parameters. Nutrients. 2020;12(2).
2 Gupta PM, Hamner HC, Suchdev PS, Flores-Ayala R, Mei Z. Iron status of toddlers, nonpregnant females, and pregnant females in the United States. Am J Clin Nutr. 2017 106:1640S-1646S.
3 Recommendations to prevent and control iron deficiency in the United States. Centers for Disease Control and Prevention. MMWR Recomm Rep. 1998;47:1-29.
0 Коментарі