- UA
- EN
Гаряча лінія з питань харчування: ризик Covid і веганське харчування
Vegan Journal > 2023, випуск 2
Відповідає Рід Мангелс, PhD, сертифікована дієтологиня
ЗАПИТАННЯ: Чи впливає веганство на мій ризик захворіти на Covid-19 або важку форму Covid-19?
– JT, електронною поштою
ВІДПОВІДЬ: Теоретично у веганів буде менший ризик зараження Covid-19 і важких захворювань. Це тому, що цілі рослинні продукти, які часто є значною частиною веганського харчування, містять багато речовин, зокрема вітаміну С і фітохімічних речовин, які підтримують імунну систему. Крім того, вегани мають нижчий ризик кількох хронічних захворювань і станів (наприклад, діабету 2 типу, ішемічної хвороби серця та надмірної ваги/ожиріння), які, як відомо, підвищують ризик серйозних ускладнень через Covid-19.1
На момент написання цієї статті не було опубліковано жодного дослідження зв’язку між веганським харчуванням та ризиком COVID-19. Дослідження, здебільшого проведені до того, як вакцини стали широко доступними, розглядали компоненти веганського харчування та інших «рослинних дієт». Ось приклади:
Вищі показники здорового рослинного раціону (більше фруктів і овочів) були пов’язані зі значно нижчим ризиком Covid-19 і важкої форми Covid-19 у дослідженні майже 600 000 людей у США та Великобританії2
Медичні працівники, які доволі довго контактували з пацієнтами з Covid-19, мали менший ризик захворіти на Covid-19 середнього та важкого ступеня, якщо їхнє харчування було більш «рослинним» (більше овочів, бобових та горіхів; менше птиці та червоного/обробленого м’яса) у дослідженні майже 3000 людей із шести країн.3
У дослідженні за участю майже 43 000 дорослих американців більш високі показники «здорового харчування» були пов’язані з меншим ризиком Covid-19 і важкої інфекції. Вищі показники вказують на раціон з більшою кількістю овочів, фруктів, цільного зерна, бобових і горіхів і меншою кількістю червоного/обробленого м’яса.4
Відповідно до невеликого дослідження 250 іранців з Covid-19, які повідомили, що їли більше овочів, фруктів, бобових, горіхів, цільнозернових продуктів і риби за рік до встановлення діагнозу, симптоми Covid-19 в них були значно легшими, а госпіталізація була меншої тривалості. 5
Необхідні додаткові дослідження, щоб визначити, чи переваги здорового веганського харчування включають зниження ризику Covid-19 або зниження тяжкості захворювання на Covid-19.
ЛІТЕРАТУРА
___Nutrition Hotline: Covid Risk and Veganism
By Reed Mangels, PhD, RD
QUESTION: Does being vegan affect my risk of getting Covid-19 or severe Covid-19?
– J.T., via email
ANSWER: Theoretically, vegans would have a lower risk of contracting Covid-19 and of severe disease. That's because whole plant foods, which are often a large part of a vegan diet, are high in substances, including vitamin C and phytochemicals, that support the immune system. Also, vegans have a lower risk for several chronic diseases and conditions (e.g., type 2 diabetes, coronary artery disease, and overweight/obesity) known to increase the risk of getting very sick from Covid-19.1
As of this writing, no studies have been published investigating the association between a vegan diet and Covid-19 risk. Studies, mostly done before vaccines were widely available, have looked at components of vegan diets and other "plant-based diets." Here are examples:
Higher healthful plant-based diet scores (more fruits and vegetables) were associated with a significantly lower risk of Covid-19 and severe Covid-19 in a study of almost 600,000 people in the U.S. and the U.K.2
Health care workers with substantial exposure to patients with Covid-19 had a lower risk of having moderate-to-severe Covid-19 if their diets were more "plant-based" (more vegetables, legumes, and nuts; less poultry and red/processed meat) in a study of almost 3,000 people from six countries.3
Higher "healthy eating" scores were associated with a lower risk of Covid-19 and of severe infection in a study of nearly 43,000 U.S. adults. Higher scores indicate a diet with more vegetables, fruits, whole grains, legumes, and nuts and less red/processed meat.4
Iranians with Covid-19 who reported eating more vegetables, fruits, legumes, nuts, whole grains, and fish in the year prior to their diagnosis had significantly less severe Covid-19 and a shorter duration of hospitalization, according to a small study of 250 people.5
Additional research is needed to determine if benefits of healthful vegan diets include a reduced risk or reduced severity of Covid-19.
REFERENCES
___1 Centers for Disease Control and Prevention. Covid-19. People with certain medical conditions. 2022. cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/need-extra-precautions/people-with-medical-conditions.html
2 Merino J, Joshi AD, Nguyen LH, et al. Diet quality and risk and severity of COVID-19: A prospective cohort study. Gut. 2021;70:2096-2104.
3 Kim H, Rebholz CM, Hegde S, et al. Plant-based diets, pescatarian diets and COVID-19 severity: A population-based case-control study in six countries. BMJ Nutr Prev Health. 2021;4:257-266.
4 Yue Y, Ma W, Accorsi EK, et al. Long-term diet and risk of Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus 2 (SARS-CoV-2) infection and Coronavirus Disease 2019 (COVID-19) severity. Am J Clin Nutr. 2022;116:1672-1681.
5 Zargarzadeh N, Tadbir Vajargah K, Ebrahimzadeh A, et al. Higher adherence to the Mediterranean dietary pattern is inversely associated with severity of COVID-19 and related symptoms: A cross-sectional study. Front Med (Lausanne). 2022;9:911273.
0 Коментарі