Гаряча лінія з питань харчування: як щодо дієт без використання олій?


Гаряча лінія з питань харчування: як щодо дієт без використання олій?

Vegan Journal > 2023, випуск 4 


Відповідає Рід Мангелс, PhD, сертифікована дієтологиня


ПИТАННЯ: Ми з чоловіком здорові і вже вегани протягом тривалого періоду. Ніхто з нас не їсть багато обробленої їжі та не готує з великою кількістю олії. Останнім часом я бачив багато про рослинні дієти, в яких виключені олії. Чи варта дієта без олій зусиль і жертв?


– AR, електронною поштою


ВІДПОВІДЬ: У вашій ситуації повне виключення олії з раціону вашої сім’ї, швидше за все, дає мало користі. Вживання небагато оброблених продуктів і відсутність продуктів тваринного походження означає, що ви обираєте харчування, яке пов’язане з покращенням загального здоров’я. З точки зору впливу на здоров’я, більш здорове рослинне харчування може бути більш корисним, ніж просте зменшення жиру в їжі.1,2


Замість того, щоб зосереджуватися на олії, ви можете розглянути кількість насичених жирів у своєму раціоні. Веганське харчування  зазвичай має низький вміст насичених жирів; однак кокосова олія, пальмова олія, пальмоядрова олія, кокосове молоко та веганські продукти, виготовлені з цими оліями та кокосовим молоком, мають високий вміст насичених жирів.


Прихильники безжирової дієти вказують на те, що олія забезпечує калорії та мало нутрієнтів (або взагалі не додає суттєво корисних поживних речовин в раціон). Отже, для тих, хто намагається схуднути, перехід від використання великої кількості олії для приготування їжі до повного виключення олій може значно зменшити калорійність раціону. Якщо олії вживаються обмежено, як ви робите, малоймовірно, що їх повне виключення значно змінить щоденне споживання калорій. Цікаво, що дієти з низьким вмістом жиру не виявляються більш ефективними, ніж інші зміни в харчуванні, з точки зору втрати ваги.3


Існують деякі причини для використання олії або інших джерел дієтичних жирів. Для тих, хто має труднощі з набором ваги або підтриманням здорової ваги, концентровані калорії в олії, використані розумно, можуть бути корисними. Деякі вітаміни краще засвоюються разом з деякими харчовими жирами.4 Використання невеликої кількості олії під час приготування може посилити смак їжі та сприяти насиченню.


Деякі вегани вибирають дієту без використання олії. Здається, вам це і не дуже подобається, і зміна вашого поточного способу приготування їжі не принесе значної користі для здоров’я.    

ЛІТЕРАТУРА

___

Nutrition Hotline: What About an Oil-Free Diet?

Vegan Journal > 2023 Issue 4 


[source]


by Reed Mangels, PhD, RD


QUESTION: My husband and I are healthy long-term vegans. Neither of us eat much processed food nor cook with a lot of oil. Recently, I've seen a lot about oil-free plant-based diets. Is a completely oil-free diet worth the effort and sacrifice?


– AR, via email


ANSWER: In your situation, there is likely little benefit to completely eliminating oil from your family's diet. Eating few processed foods and no animal products means that you are choosing a diet that is associated with better health overall. In terms of health effects, a healthier plant-based diet may be more beneficial than simply reducing dietary fat.1,2


Instead of focusing on oil, you may consider the amount of saturated fat in your diet. Vegan diets are typically low in saturated fat; however, coconut oil, palm oil, palm kernel oil, coconut milk, and vegan foods made with these oils and coconut milk are high in saturated fat.


Proponents of no-fat diets point out that oil provides calories and little or nothing else in the way of nutrition. So, for those trying to lose weight, moving from using oil generously in cooking to eliminating oil can significantly reduce calories. If oils are being used in a limited fashion, as you are doing, it's unlikely that eliminating them entirely will make much difference in terms of daily caloric intake. Interestingly, lowfat diets do not appear to be more effective than other dietary changes in terms of weight loss.3


There are some reasons to use some oil or other sources of dietary fat. For those who have difficulty gaining weight or maintaining a healthy weight, the concentrated calories in oil, used judiciously, may be helpful. Some vitamins are better absorbed along with some dietary fat.4 Using a little oil in cooking can increase the flavor of food and promote satiety.


Some vegans choose to eat oil-free diets. It sounds as if this is not your preference and there does not appear to be a significant health benefit in changing your current way of cooking.

REFERENCES

___

__________

1 Shan Z, Guo Y, Hu FB, Liu L, Qi Q. Association of low-carbohydrate and low-fat diets with mortality among US adults. JAMA Intern Med. 2020;180:513-523.


2 Zhao Y, Li Y, Wang W, et al. Low-carbohydrate diets, low-fat diets, and mortality in middle-aged and older people: A prospective cohort study. J Intern Med. 2023;294:203-215


3 Tobias DK, Chen M, Manson JE, Ludwig DS, Willett W, Hu FB. Effect of low-fat diet interventions versus other diet interventions on long-term weight change in adults: a systematic review and meta-analysis. Lancet Diabetes Endocrinol. 2015;3:968-979.


4 White WS, Zhou Y, Crane A, Dixon P, Quadt F, Flendrig LM. Modeling the dose effects of soybean oil in salad dressing on carotenoid and fat-soluble vitamin bioavailability in salad vegetables. Am J Clin Nutr. 2017;106:1041-1051.

Дописати коментар

0 Коментарі