- UA
- EN
Гаряча лінія з питань харчування: вміст натрію в продуктах; чи захищають овочі та фрукти від раку
Vegetarian Journal > 2010 Випуск 4
Рід Мангелс, PhD, сертифікована дієтологиня
ЗАПИТАННЯ: «Я був здивований, коли нещодавно подивився на банку веганського супу і побачив, що чашка супу містить більше чверті натрію, який я можу їсти щодня. Чи варто мені хвилюватися про це? Що роблять компанії-виробники, щоб зменшити вміст натрію в харчових продуктах?"
— B.B., MA
ВІДПОВІДЬ: Так, ви повинні хвилюватися!
Перш за все, давайте звернемося до натрію в нашому щоденному раціоні. Відповідно до дієтичних рекомендацій для американців 2005 року (також актуально в рекомендаціях на 2020-2025 роки - ред.), ми всі повинні споживати менше 2300 міліграмів натрію (приблизно 1 чайну ложку солі) на день. Людям з гіпертонією, афроамериканцям і людям старше 40 років слід прагнути споживати менше 1500 міліграмів (2/3 чайної ложки солі) на день.
У недавньому звіті [1] Американський інститут медицини заявив, що американські діти та дорослі споживають щонайменше в півтора рази більше солі, ніж кількість, рекомендована для здорового харчування. Надмірне споживання натрію пов’язане з підвищеним ризиком гіпертонії, хвороб серця, інсульту та захворювань нирок. Це не тільки загальне питання стану здоров’я людей в суспільстві, але й сприяє збільшенню витрат на охорону здоров’я. Зниження середнього споживання натрію до 2300 міліграмів могло б усунути майже 11 мільйонів випадків гіпертонії та заощадити приблизно 18 мільярдів доларів на охороні здоров’я.
Будучи вегетаріанцями або веганами, ми схильні вірити, що наше харчування є апріорі здоровим. Частково це пов’язано з нашим рослинним раціоном, який складається переважно з цільного зерна, фруктів, овочів, бобових, горіхів і насіння. Хоча ми можемо майже знепритомнювати від запаху тушкованого рагу з солодкої картоплі та сочевиці, що кипить поруч із горщиком коричневого жасминового рису, насправді у нас не завжди є 45 хвилин, щоб витратити на приготування їжі. І тому напівфабрикати можуть заманити нас обіцянками швидкої та смачної їжі. Недоліком цього є те, що більшість натрію в нашому раціоні надходить із оброблених і готових продуктів, у тому числі вегетаріанських або веганських.
Що харчові компанії роблять щодо «єдиної найшкідливішої речовини в нашій їжі?». Доповідь Інституту медицини США 2010 року була зосереджена на стратегіях зменшення натрію. Вони пропонували Управлінню з контролю за якістю харчових продуктів і медикаментів (FDA) почати регулювати кількість солі в упакованих і ресторанних стравах. Оскільки для впровадження нових правил потрібен час, Інституту медицини США закликає харчову промисловість почати добровільно знижувати рівні. Шістнадцять компаній, у тому числі Hain Celestial, добровільно зголосилися зменшити вміст натрію у своїх продуктах на 25 відсотків не пізніше 2014 року. Інші компанії в США, які виробляють веганські продукти харчові продукти та продукти з низьким вмістом натрію – Amy's Kitchen і Health Valley.
Окрім ретельного спостереження за споживанням натрію та вибору продуктів із низьким вмістом натрію, ви можете зробити ще щось. Якщо ваш улюблений веганський продукт має високий вміст натрію та не випускається у версії зі зниженим вмістом натрію, зв’яжіться з компанією та повідомте їм, що зниження вмісту натрію - це саме те, що вам потрібно. Як споживач, ви маєте перевагу; Ви обираєте, куди витратити свої долари та з якими компаніями мати справу.
СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ
1 IOM (Institute of Medicine). 2010. Strategies to Reduce Sodium Intake in the United States. Washington, DC: The National Academies Press.
*The response above was written by Corey Bivins, dietetics student and VRG volunteer.
__________
ПИТАННЯ: «Я щойно бачив по телевізору щось про те, що не потрібно їсти фрукти та овочі — вони не захищають вас від раку. Чи це правда?»
— B.C., GA
ВІДПОВІДЬ: Коротка відповідь: «Ні. Фрукти та овочі — це продукти, які вам потрібно їсти щодня». Ось чому.
Історія, яку ви чули, ймовірно, ґрунтувалася на звіті Європейського проспективного дослідження раку та харчування (EPIC), великого дослідження в багатьох країнах, яке охопило близько півмільйона людей 1 . В опублікованому дослідженні дослідники заявили, що фрукти та овочі мали дуже незначний вплив на ризик раку. Ця заява призвела до заголовків в ЗМІ на зразок «П’ять порцій фруктів і овочів на день не врятують від раку».
На жаль, у деяких новинах не вказувалося, що дослідження показало, що люди, які їдять більше фруктів і овочів, справді мають менший ризик раку — приблизно на 3 відсотки менший ризик на кожні 200 грамів (приблизно 7 унцій) більше з’їдених фруктів і овочів. Це означає зниження ризику на 3 відсотки, якщо щодня додавати середнього стебла брокколі. Зниження ризику було лінійним. Іншими словами, чим більше фруктів і овочів ви їсте, тим менший ризик розвитку раку.
Ці результати досить дивовижні, якщо врахувати, що це дослідження розглядало загальний ризик раку. Здається, що на багато видів раку, включно з раком молочної залози, фрукти й овочі значною мірою не впливають 2. Якщо ці види раку включати в аналіз, вони послаблюють результати таким чином, що починає здаватися, ніби фактор споживання фруктів та овочів має лише незначний вплив. Вплив фруктів і овочів на ризик конкретних видів раку може бути вищим, ніж 3-відсоткове загальне зниження ризику, яке спостерігається в дослідженні EPIC.
Крім того, що дослідження не розглядало вплив фруктів і овочів на конкретні види раку, це дослідження розглядало загальне споживання фруктів і овочів (не агналізуючи окремо споживання картоплі, овочевого соку або бобових). Цілком можливо, що конкретні фрукти та овочі (або категорії фруктів та овочів) є більш важливими, ніж загальне споживання фруктів та овочів. Наприклад, такі продукти, як капуста, морква та апельсини, є кращими джерелами багатьох поживних речовин, в порівнянні з салатом айсберг.
Хоча 3-відсоткове зниження ризику раку може здатися досить малим, якщо ми подивимося на кількість людей, які щороку хворіють на рак, зменшення цього числа на 3 відсотки означатиме, що тисячі людей не хворітимуть на рак. Крім того, люди, які їдять більше фруктів і овочів, також мають менший ризик серцевих захворювань, ожиріння та діабету 2 типу 3-5 .
Тож не дозволяйте заголовкам вводити вас в оману. Важливо їсти багато фруктів і овочів, і оскільки ми точно не знаємо, які з них найбільш корисні, їжте різноманітні овочі та фрукти щодня.
СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ
1 Boffetta P, Couto E, Wichmann J, et al. 2010. Fruit and vegetable intake and overall cancer risk in the European Prospective Investigation Into Cancer and Nutrition (EPIC). J Natl Cancer Inst 102:529-37.
2 WCRF/AICR. 2007. Food, Nutrition, Physical Activity, and the Prevention of Cancer: A Global Perspective. Washington, DC: AICR.
3 Bazzano LA, He J, Ogden LG, et al. 2002. Fruit and vegetable intake and risk of cardiovascular disease in U.S. adults: the first National Health and Nutrition Examination Survey Epidemiologic Follow-Up Study. Am J Clin Nutr 76:93-99.
4 Rolls BJ, Ello-Martin JA, Tohill BC. 2004. What can intervention studies tell us about the relationship between fruit and vegetable consumption and weight management? Nutr Rev 62:1-17.
5 Ford ES, Mokdad AH. 2001. Fruit and vegetable consumption and diabetes mellitus incidence among U.S. adults. Prev Med 32:33-9.
Nutrition Hotline: sodium content in foods, whether vegetables and fruits protect against cancer
Vegetarian Journal > 2010 Issue 4
By Reed Mangels, PhD, RD
QUESTION: "I was surprised when I looked at a can of vegan soup recently and saw that a cup of soup had more than a quarter of the sodium I should be eating every day. Should I be concerned about this? What are food companies doing to reduce the sodium in their products?"
— B.B., MA
ANSWER: Yes, you should be concerned!
First of all, let's address sodium in our daily diets. According to the 2005 Dietary Guidelines for Americans, we should all be using less than 2,300 milligrams of sodium (approximately 1 teaspoon of salt) a day. People with hypertension, African Americans, and those over 40 years of age should strive for less than 1,500 milligrams (2/3 teaspoon of salt) a day.
In a recent report[1], the Institute of Medicine (IOM) stated that American children and adults eat at least one and a half times the amount of salt proposed for a healthy diet. Excessive sodium consumption is associated with increased risk of hypertension, heart disease, stroke, and kidney disease. Not only is it a public health concern, it also contributes to health care costs. Reducing average sodium intake to 2,300 milligrams could eliminate nearly 11 million cases of hypertension and save approximately $18 billion in health care expenses.
As vegetarians or vegans, we tend to believe our diet is healthy. This is due in part to our plantbased diet consisting mainly of whole grains, fruits, vegetables, legumes, nuts, and seeds. While we may wish for the smell of sweet potato-lentil stew simmering alongside a pot of brown jasmine rice, the reality is that we don't always have 45 minutes to spend on a meal. Convenience foods may entice us with promises of fast, delicious food. The downside is that most sodium in our diet comes from processed and prepared foods, including vegetarian or vegan ones.
What are food companies doing about "the single most harmful substance in our food?" The IOM's recent report focused on strategies to reduce sodium. They propose that the Food & Drug Administration begin regulating the amount of salt in packaged and restaurant foods. Since new regulations would take time to achieve, the IOM is urging the food industry to begin voluntarily reducing levels. Sixteen companies, including Hain Celestial, have volunteered to reduce the sodium in their products by 25 percent no later than 2014. Other companies that make vegan foods and offer lower sodium products are Amy's Kitchen and Health Valley.
Besides carefully watching your sodium intake and choosing lower-sodium products, there is something else you can do. If your favorite vegan product is high in sodium and doesn't come in a reduced-sodium version, contact the company and let them know this is something you want. As a consumer, you have the upper hand; you choose where to spend your dollars and which companies are going to get your business.
REFERENCE
1 IOM (Institute of Medicine). 2010. Strategies to Reduce Sodium Intake in the United States. Washington, DC: The National Academies Press.
*The response above was written by Corey Bivins, dietetics student and VRG volunteer.
__________
QUESTION: "I just saw something on TV about not needing to eat fruits and vegetables-they don't keep you from getting cancer. Is this true?"
— B.C., GA
ANSWER: Short answer, "No. Fruits and vegetables are foods that you need every day." Here's why.
The story that you heard was probably based on a report from European Prospective Investigation Into Cancer and Nutrition (EPIC), a large multi-country study involving close to half a million people1. In the published study, researchers stated that fruits and vegetables had a very small effect on cancer risk. This statement led to headlines like "Five Fruit and Veg a Day Won't Keep Cancer Away."
Unfortunately, some news stories did not point out that the study found that people who eat more fruits and vegetables did have a lower risk of cancer—approximately 3 percent lower risk for every 200 grams (approximately 7 ounces) more fruits and vegetables eaten. That translates to a 3 percent reduction in risk just by adding a medium stalk of broccoli every day. The reduction in risk was linear. In other words, the more fruits and vegetables you eat, the lower your risk for cancer is.
These results are pretty amazing when we consider that this study looked at overall cancer risk. Many kinds of cancer, including breast cancer, do not seem to be affected in a big way by fruits and vegetables2. If these cancers are included in an analysis, they dilute the results so that it seems as if factors like fruits and vegetables only have a small impact. The effects of fruits and vegetables on the risk of specific cancers may be higher than the 3 percent overall reduction in risk seen in the EPIC study.
Besides not addressing effects of fruits and vegetables on specific cancers, this study looked at overall intake of fruits and vegetables (not including potatoes, vegetable juice, or legumes). It's certainly possible that specific fruits and vegetables (or categories of fruits and vegetables) are more important than overall fruit and vegetable intake. For example, foods like kale, carrots, and oranges are richer sources of many nutrients than iceberg lettuce.
While a 3 percent reduction in risk of cancer may sound quite small, if we look at the number of people who get cancer each year, reducing this number by 3 percent would mean that thousands of people would not get cancer. Additionally, people who eat more fruits and vegetables also have a lower risk of heart disease, obesity, and type 2 diabetes 3-5.
So, don't let the headlines fool you. It's important to eat plenty of fruits and vegetables, and since we don't know exactly which fruits and vegetables are best, eat a variety every day.
REFERENCES
1 Boffetta P, Couto E, Wichmann J, et al. 2010. Fruit and vegetable intake and overall cancer risk in the European Prospective Investigation Into Cancer and Nutrition (EPIC). J Natl Cancer Inst 102:529-37.
2 WCRF/AICR. 2007. Food, Nutrition, Physical Activity, and the Prevention of Cancer: A Global Perspective. Washington, DC: AICR.
3 Bazzano LA, He J, Ogden LG, et al. 2002. Fruit and vegetable intake and risk of cardiovascular disease in U.S. adults: the first National Health and Nutrition Examination Survey Epidemiologic Follow-Up Study. Am J Clin Nutr 76:93-99.
4 Rolls BJ, Ello-Martin JA, Tohill BC. 2004. What can intervention studies tell us about the relationship between fruit and vegetable consumption and weight management? Nutr Rev 62:1-17.
5 Ford ES, Mokdad AH. 2001. Fruit and vegetable consumption and diabetes mellitus incidence among U.S. adults. Prev Med 32:33-9.
0 Коментарі