- UA
- EN
Огляд наукових досліджень (2020.2)
Vegetarian Journal > 2020 рік. Випуск 2
Рід Мангелс, PhD, сертифікована дієтологиня
Продукти тваринного походження в медичній галузі
Недавня стаття в британському журналі, присвяченому медичній етиці, обговорювала проблему, яка рідко розглядається, а саме - використання компонентів тваринного походження в медичній практиці. Продукти, від ліків до хірургічних пов’язок, анестезії та імплантатів, можуть містити продукти тваринного походження та/або були протестовані на тваринах. Зі зростанням кількості веганів у Великобританії, а також зростанням кількості тих, чиї релігійні принципи забороняють вживання продуктів тваринного походження, медичних працівників частіше запитують про джерело інгредієнтів у ліках, медичних перев’язувальних матеріалах і пристроях.
Автори запитують: «...яку інформацію слід або не слід розкривати пацієнтам про продукти, які використовуються для їх лікування?» Наприклад, якщо немає адекватної альтернативи лікам тваринного походження, і пацієнт-веган запитує про походження ліків, чи повинен лікар сказати пацієнту, що ліки отримано з тіл тварин, знаючи, що це може призвести до того, що пацієнт потенційно може відмовитись від прийому ліків, що рятують життя? А якщо пацієнт не питає про це? Чи зобов'язаний лікар повідомляти пацієнту, що ліки мають тваринне походження? Звичайно, існує також проблема, що важко або неможливо знати про складові кожного типу ліків, перев’язувального матеріалу та пристрою. Як і харчові продукти, ліки можуть містити консерванти, стабілізатори, ароматизатори та барвники, які можуть змінюватися з часом.
Автори використовують принципи біоетики, щоб дослідити ці питання та дійшли висновку:
«Клініцисти не повинні припускати, що пацієнти не зацікавлені в цих питаннях, а скоріше з’ясувати, чи є для них проблемою використання компонентів тваринного походження. Якщо так, вони повинні, наскільки це можливо, розкрити пацієнтам використання відомих компонентів тваринного походження в лікуванні пацієнтів та переконатися, що їхні вимоги належним чином враховані».
«Клініцистам... потрібно буде повідомляти, що існує недостатня інформація щодо компонентів у кожному продукті, який вони використовують, і тому можливо, що деякі продукти все ще можуть містити компоненти тваринного походження. Детальніше про це просто не буде можливості повідомити, доки не буде відбулися значні зміни в маркуванні продукції».
Пацієнти повинні бути проінформовані про те, чи існує відповідний альтернативний продукт не тваринного походження, і, якщо він існує, вони мають отримати інформацію про ризики та переваги використання цієї альтернативи.
Система охорони здоров’я зобов’язана забезпечити доступність альтернативних продуктів там, де це можливо, принаймні тих, які широко використовуються.
«У випадках, коли пацієнт... відмовляється від лікування через неминуче використання компонентів тваринного походження, бажання пацієнта слід поважати за умови, що він має можливість зробити усвідомлений вибір».
Підозрюємо, що це лише початок обговорень цього складного питання.
«Здорова рослинна їжа» пов’язана з меншим збільшенням ваги тіла з часом
Нещодавнє дослідження порівняло зміну ваги тіла у тих, хто їсть більше «здорової рослинної їжі», порівняно з тими, хто їсть «менш здорову рослинну їжу» або більше продуктів тваринного походження. Здорова рослинна їжа включала цільні зерна, бобові, фрукти, овочі, горіхи та рослинні олії. Менш здорова рослинна їжа включала фруктові соки, десерти, підсолоджені напої, рафіновані зернові продукти та картоплю. Було оцінено харчові звички та збільшення ваги за 20 років у понад 125000 чоловіків і жінок. Більшість набрала вагу, але ті, хто їв більше «здорової рослинної їжі», набрали значно менше ваги, ніж ті, хто їв більше «не дуже здорової рослинної їжі» або продуктів тваринного походження.
Їжте яблуко щодня…
За оцінками, 14% американців віком 71 рік і старше мають деменцію (загальний термін для всіх типів зниження розумових здібностей, настільки серйозних, що це заважає повсякденному життю). Наразі не існує ефективного лікування деменції, тому деякі дослідники зосереджуються на уповільненні або запобіганні погіршенню розумових здібностей, що з’являється у деяких людей середнього віку та підвищує ризик розвитку деменції. Зміни в харчуванні в цьому контексті є перспективним напрямком досліджень.
В одному дослідженні вперше обстежили понад 3000 чоловіків і жінок у віці 18-30 років. Протягом наступних 25 років дослідники відстежували, що суб’єкти їдять, і вимірювали їхні когнітивні функції за допомогою стандартизованих тестів. Суб'єкти, які їли найбільше фруктів і овочів, мали кращі когнітивні функції в середньому віці порівняно з тими, хто їв найменше. Це особливо вірно для тих, хто їсть більшість овочів і фруктів в цілісному вигляді, а не п’є овочеві або фруктові соки. У цьому дослідженні картоплю не враховували як овочі (бо зазвичай дієтологи класифікують його як джерело крохмалю, що ближче до зернової групи продуктів - ред.).
Група, в якій учасники споживали найбільшу кількість овочів і в середньому споживали 6,5 порцій овочів на день, порівнювалася з групою, в якій учасники вживали в середньому 1 порцію овочів на день. В групі, в якій учасники споживали найбільшу кількість фруктів, середнє споживання фруктів було 3,4 порції на день, а в групі, в якій учасники споживали найменшу кількість фруктів, середнє споживання фруктів було менше половини порції на день. Коли окремі овочі були взяті за основу для подальшого аналізу за споживанням саме цих овочів, то помідори, темно-зелені овочі (наприклад, капуста кейл), насичено-жовті/помаранчеві овочі (наприклад, морква та гарбуз), авокадо та гуакамоле мали найсильніший зв’язок із покращенням розумової діяльності. Ці результати доповнюють список відомих переваг фруктів і овочів для здоров’я.
Хвороби серця та інсульт серед вегетаріанців
Нещодавно опубліковане дослідження у Великобританії обстежувало понад 48000 веганів, вегетаріанців, тих, хто їсть більше риби та тих, хто споживає м’ясо, і вивчало їхній ризик серцевих захворювань та інсульту протягом 18 років. Через відносно невелику кількість веганів їх об’єднали з лакто- і лакто-ово-вегетаріанцями в групу «вегетаріанців». Ця група “вегетаріанців” (тобто включаючи веганів) мала на 22% менший ризик серцевих захворювань, ніж ті, хто споживав м'ясо. Ті, хто їв більше риби, мали на 13% менший ризик, ніж ті, хто споживав м'ясо. За словами авторів дослідження, ці результати кажуть нам про те, що якщо 1000 людей, що споживають м’ясо порівняти з 1000 вегетаріанцями, то протягом 10 років випадків серцевих захворювань у вегетаріанців буде на 10 менше. (тобто з 22% відносного ризику випливає, що це 45 випадків у вегетаріанців та 55 випадків у людей, що споживають м’ясо - прим. ред.).
При цьому вегетаріанці (включаючи веганів) мали вищий ризик інсульту, який називається геморагічним, та інсульту в цілому, ніж ті, хто споживав м'ясо. Це означає, що якщо 1000 людей, які споживали м'ясо порівняти з 1000 вегетаріанцями, то протягом 10 років у вегетаріанців буде випадків інсульту на три більше. (враховуючи те, що відносний ризик був 20%, у тих, хто їв м’ясо, випадків було 15, а у вегетаріанців 18 - прим. ред.) Розрізняють два основних види інсульту — ішемічний і геморагічний. Ішемічні інсульти зустрічаються частіше (87% усіх інсультів) і пов’язані з тим, що тромб блокує кровопостачання мозку. Геморагічні інсульти викликані розривом ослабленої кровоносної судини та крововиливом у мозок.
Веганів аналізували окремо, у них був менший ризик серцевих захворювань, ніж у тих, хто їв м’ясо, але вищий ризик інсульту, хоча жодна з цих оцінок не була статистично значущою, можливо, через невелику кількість випадків у веганів.
Результати цього дослідження подібні до інших досліджень, які повідомляли про зниження ризику серцевих захворювань або смерті від серцевих захворювань у вегетаріанців. До цього часу дослідження інсультів у вегетаріанців розглядали лише ризик смерті від інсульту та не виявили істотної різниці в смерті від інсульту в залежності від типу харчування. (І мета-аналіз 2021 року також показав, що вегетаріанці мали незначну тенденцію до нижчої частоти всіх видів інсультів, а підтип інсульту не аналізувався через малу кількість випадків серед вегетаріанців - прим. ред.).
Автори дослідження відзначають, що у вегетаріанців і веганів у цьому дослідженні рівень вітамінів і омега-3 жирних кислот у крові нижчий, ніж у тих, хто їв м’ясо, і ставлять питання для професійної дискусії і подальших досліджень, чи могли ці відмінності сприяти підвищенню ризику інсульту, який спостерігався в цьому дослідженні.
Існували лише невеликі відмінності в споживанні насичених жирів і клітковини між групами вегетаріанців та тих, хто їв м’ясо. Необхідно провести додаткові дослідження з використанням груп із більшою різницею у споживанні насичених жирів і клітковини.
Якщо інші великі дослідження дадуть подібні результати, буде важливо визначити ті зміни в харчуванні, які вегетаріанці можуть внести, щоб знизити ризик інсульту, не впливаючи на вже знижений для них ризик серцевих захворювань. Хоча ми не знаємо, чи пов’язані низькі рівні вітаміну B12, вітаміну D і омега-3 жирних кислот з вищим ризиком інсульту, ми знаємо, що достатня кількість цих поживних речовин важлива для міцного здоров’я.
Про інші подібні дослідження хвороб серця та інсульт тощо - в повному переліку в цій статті на сайті.
___
Scientific Update (2020.2)
Vegetarian Journal > 2020 Issue 2
By Reed Mangels, PhD, RD
Animal-Derived Products In Health Care
A recent article in a British journal devoted to medical ethics discussed an issue that is rarely addressed — namely, the use of animal-derived components in medical practice. Products from medications to surgical dressings, to anesthesia, and to implants may contain animal products and/or have been tested on animals. With the growing number of vegans in the UK as well as the increased population of those whose religious background proscribes use of animal-derived products, health care professionals are more likely to be asked about the source of ingredients in medications, medical dressings, and devices.
The authors ask, "...what information should or should not be disclosed to patients about the products being used to treat them?" For example, if there is no viable alternative to an animal-derived medication and a vegan patient asks about the medication's origin, should the physician tell the patient that the medication is derived from an animal, knowing that this may lead to the patient's refusing the potentially life-saving medication? What if the patient doesn't ask? Is the physician obliged to tell the patient that the medication is animal-derived? Of course, there is also the issue that it's difficult or impossible to know about the constituents of every medication, dressing, and device. Just as in foods, medications may contain preservatives, stabilizing agents, flavors, and colors that can change over time.
The authors use principles of bioethics to examine these questions and conclude:
"Clinicians should not presume patients are uninterested but rather ascertain if the use of animal-derived constituents is an issue for them. If so, they should, as far as possible, disclose the use of known animal-derived constituents in the patient's care to ensure their concerns are adequately catered for."
"Clinicians...will need to communicate that insufficient information exists regarding the constituents in every product they are using, and so it is possible that some products may still contain animal-derived constituents. Any more than this may not be practicable until there have been significant changes in product labelling."
Patients should be informed if a suitable non-animal derived alternative product exists and, if it does, about the risks and benefits of use of this alternative.
The health care system has an obligation to ensure that alternative products are available where possible, at least for commonly used products.
"In instances where a patient...refuses treatment because of unavoidable animal-derived constituents, the patient's wishes must be respected, provided they have capacity to make an informed choice."
We suspect that this is only the beginning of discussions of this complex issue.
"Healthy Plant Foods" Associated With Less Weight Gain Over Time
A recent study compared weight change in those eating more "healthy plant foods" compared to those eating "less healthy plant foods" or more animal products. Healthy plant foods included whole grains, beans, fruits, vegetables, nuts, and vegetable oils. Less healthy plant foods included fruit juices, desserts, sugar-sweetened beverages, refined grains, and potatoes. Eating habits and weight gain over 20 years of more than 125,000 men and women were assessed. Most gained weight but those eating more "healthy plant foods" gained substantially less weight than those eating more "less healthy plant foods" or more animal products.
Eat an Apple Every Day…
An estimated 14% of Americans age 71 or older have dementia, a general term for a decline in mental ability severe enough to interfere with daily life. There is currently no effective treatment for dementia, and so some researchers are focusing on slowing or preventing the reduced mental function that appears in some people in middle age and increases their risk of dementia. Diet is a promising area of research.
One study first examined more than 3,000 men and women when they were 18-30 years old. Over the next 25 years, researchers tracked what subjects ate and measured their cognitive function using standardized tests. Subjects who ate the most fruits and vegetables had better cognitive function when they were middle-aged compared to those who ate the least. This was particularly true for those eating the most whole vegetables and whole fruits, as opposed to vegetable or fruit juice. In this study, potatoes were not counted as vegetables.
The group eating the most vegetables averaged 6.5 servings per day and were compared to the group averaging 1 serving a day. The group eating the most fruit averaged 3.4 servings per day; the group eating the least fruit averaged less than half a serving per day. Tomatoes, dark green vegetables (like kale), deep-yellow/orange vegetables (like carrots and winter squash), avocados, and guacamole were the vegetable sub-groups that had the strongest association with better mental function. These results add to the list of health benefits offered by fruits and vegetables.
Heart Disease and Stroke In Vegetarians
A recently published study from the UK examined more than 48,000 vegans, vegetarians, fish eaters, and meat eaters, and their risk of heart disease and stroke over an 18-year period. Because of the relatively small number of vegans, they were combined with lacto vegetarians and lacto-ovo vegetarians into a group called "vegetarians." The vegetarians (including vegans) had a 22% lower risk of heart disease than the meat eaters; fish eaters had a 13% lower risk than the meat eaters. According to the study's authors, these results suggest that if 1,000 meat eaters were compared to 1,000 vegetarians, over a 10-year period, there would be 10 fewer cases of heart disease in the vegetarians.
In contrast, vegetarians (including vegans) had a higher risk of a kind of stroke called hemorrhagic stroke and of stroke overall than did meat eaters. This suggests that if 1,000 meat eaters were compared to 1,000 vegetarians, over a 10-year period, there would be three more cases of stroke in vegetarians than in meat eaters. There are two main types of stroke — ischemic and hemorrhagic. Ischemic strokes are more common (87% of all strokes) and are due to a blood clot blocking blood flow to the brain. Hemorrhagic strokes are caused by a weakened blood vessel rupturing and bleeding into the brain.
When vegans were examined separately, they had a lower risk of heart disease than meat eaters but a higher risk for stroke, although neither estimate was statistically significant, possibly due to the small number of cases in vegans.
This study's results are similar to other studies that have reported a reduced risk of heart disease or of dying from heart disease in vegetarians. Up until now, studies of strokes in vegetarians have looked only at the risk of dying from stroke and found no significant difference of dying from stroke by diet group.
The study's authors note that vegetarians and vegans in this study have lower blood levels of vitamins, and omega-3 fatty acids than do meat eaters and wonder if these differences could have contributed to the higher risk of stroke seen in this study.
There were only small differences in saturated fat and fiber intake between the vegetarian and meat-eating groups. Additional research should be done using groups with larger differences in intakes of saturated fat and fiber.
If other large studies have similar results, it will be important to identify dietary changes vegetarians can make to reduce their risk of stroke without affecting their already reduced risk of heart disease. While we don't know if lower blood levels of vitamin B12, vitamin D, and omega-3 fatty acids were related to the higher risk of stroke, we do know that having enough of these nutrients is important for good health.
___
0 Коментарі