- UA
- EN
Гаряча лінія з питань харчування: через який проміжок часу зменшується кількість вітаміну С у свіжому фреші?
Vegetarian Journal > 2014 Випуск 3
Рід Мангелс, PhD, сертифікована дієтологиня
ЗАПИТАННЯ: Якщо вичавити сік з апельсинів чи інших продуктів (наприклад, з моркви), через який проміжок часу в ньому починає зменшуватись кількість вітаміну С? Чи є різниця між зберіганням соку при кімнатній температурі та в холодильнику?
-- M.R., via e-mail
ВІДПОВІДЬ: Свіжовичавлений апельсиновий сік — чудове джерело вітаміну С; в склянці об'ємом 200 мл міститься приблизно 120 мг вітаміну С. Рекомендована добова норма вітаміну С для чоловіків становить 90 мг і 75 мг для жінок. 120 мг вітаміну С в склянці апельсинового соку є середнім значенням і може залежати від багатьох факторів — таких як сорт апельсину, пора року, регіон вирощування, умови приготування та зберігання. У морквяному соку вітаміну С менше, ніж в апельсиновому — одне з джерел повідомляє про 20 мг на чашку.
Вітамін С втрачається з продуктів під впливом кисню. Оскільки кисень всюди, потрібно розуміти, що чим швидше вживається свіжовичавлений сік, тим більше в ньому залишається вітаміну С (1).
В одному з досліджень вказано, що при довгому зберіганні близько 2% вітаміну С з апельсинового соку втрачається кожного дня (1). Зберігання соку за більш низьких температур, наприклад, в холодильнику, уповільнює втрату вітаміну С (2). Це дослідження проводилося з використанням апельсинового соку із замороженого концентрату, але швидкість втрати вітаміну С для свіжовичавленого апельсина була б аналогічною. Якщо ви хочете отримати максимум користі з соку, слід випити його відразу ж після приготування, а не зберігати. При необхідності зберігайте сік в непрозорій тарі в холодильнику.
Сік — не єдиний спосіб отримати вітамін С. Можна з'їсти цілий фрукт і не турбуватися про втрату речовини під час приготування соків, а також отримати додаткову користь від клітковини. Цитрусові вже давно відомі як хороші джерела вітаміну С. Менш відомі в цьому плані брокколі, брюссельська капуста, кабачок, солодкий перець, а також диня, ківі, полуниця і екзотичні фрукти — папайя, гуава і ананас.Не дивно, що більшість досліджень говорять про більш високе споживання вітаміну С вегетаріанцями в порівнянні з невегетаріанцями, причому споживання вітаміну С у веганів ще вище, ніж у лакто-ово-вегетаріанців.
Наші тіла не можуть накопичувати вітамін С, тому дуже важливо мати багато хороших джерел цього вітаміну кожен день.
ПОСИЛАННЯ
___Nutrition hotline: how long is it until the vitamin C content is reduced in fresh juice?
Vegetarian Journal > 2014 Issue 3
Reed Mangels, PhD, RD
QUESTION: If you juice oranges or other foods such as carrots, how long is it until the vitamin C content is reduced? Is there a difference between leaving the juice out and putting it in the refrigerator?
-- M.R., via e-mail
ANSWER: Freshly squeezed orange juice is an excellent source of vitamin C with about 120 milligrams of vitamin C in an 8-ounce glass. To help put this in perspective, the recommended dietary allowance (RDA) for vitamin C is 90 milligrams per day for adult men and 75 milligrams for adult women. The amount of vitamin C in a cup of orange juice, 120 milligrams, is an average value and can be affected by many factors, including the type of orange, season, growing region, and preparation and storage conditions. Carrot juice has less vitamin C than orange juice; one source reports 20 milligrams per cup.
Vitamin C is lost from foods when the foods are exposed to oxygen. Since oxygen is everywhere, this means that the more quickly freshly squeezed juice is used, the more vitamin C will be present. Keeping unused juice in a tightly closed container will reduce the amount of vitamin C lost (1).
One study has found that about 2% of the vitamin C in orange juice is lost for each day of storage (1). Storing juice at cooler temperatures, such as in the refrigerator, slows the loss of vitamin C (2). This study was done using orange juice reconstituted from frozen concentrate but the rate of vitamin C loss for freshly-squeezed orange juice would be similar. If you're trying to maximize the amount of vitamin C in your juice, it would be best to drink it immediately after it is made, rather than storing it. If you must store it, keep it refrigerated and in an opaque container.
Juice is not the only way to get vitamin C. Eating the whole fruit or vegetable eliminates the need to worry about vitamin C losses due to processing and has the added benefit of fiber. Citrus fruits have long been recognized as good sources of vitamin C. Less well-known sources include broccoli, Brussels sprouts, cabbage, and bell peppers as well as cantaloupe, kiwis, strawberries, and tropical fruits like papaya, guava, and pineapple. It's not surprising that most studies show that vegetarians have higher intakes of vitamin C than do non-vegetarians and that vegans have higher intakes than lacto-ovo vegetarians.
Our bodies cannot store vitamin C, so it is important to have plenty of good sources of vitamin C every day.
REFERENCES
___1. Johnston CS, Bowling DL. 2002. Stability of ascorbic acid in commercially available orange juices. J Am Diet Assoc 102:525-529.
2. Squires SR, Hanna JG. 1979. Concentration and stability of ascorbic acid in marketed reconstituted orange juice. J Agric Food Chem 27:639-641.
0 Коментарі