- UA
- EN
Гаряча лінія з питань харчування: чи можна переводити дитину на веганське харчування з низьким вмістом жирів?
Вегетаріанський журнал > 2016 Випуск 1
Рід Мангелс, PhD, сертифікована дієтологиня
ПИТАННЯ: Наша сім'я переходить на рослинне харчування з низьким вмістом жирів (15% калорій). Педіатр нашої однорічної доньки не вважає, що це гарна ідея для малюка, і хоче, щоб ми додавали оливкову олію до рослинного молока, яке вона п’є. Чи варто нашій доньці переходити на харчування з низьким вмістом жирів? Якщо ні, чи є альтернативи додаванню олії в її молоко, оскільки ми віддаємо перевагу цільній їжі?
— AG, електронною поштою.
ВІДПОВІДЬ: Немовлятам і малюкам потрібна досить велика кількість жирів. Материнське молоко, ідеальна їжа для немовлят, містить близько 55% калорій із жирів. Цей рівень споживання жирів рекомендується від народження до 6 місяців з переходом далі на 40% калорій із жирів, оскільки тверда їжа додається до раціону між 6 місяцями та 1 роком. У віці від 1 до 3 років 30-40% калорій з жирів вважається прийнятним для здорових малюків. Ці рівні споживання жирів рекомендовані для підтримки росту, забезпечення калоріями в концентрованій формі (жири мають 9 ккал на 1 г, тоді як вуглеводи - 4 ккал на 1 г - прим.ред.), забезпечення незамінними жирними кислотами та сприяння засвоєнню деяких вітамінів.
У той час як у кількох дослідженнях у маленьких дітей харчування було з дещо меншим вмістом жирів, дослідження безпеки типів харчування з менш ніж 27-28% калорій з жирів для дітей віком до 4 років не проводилися. Додавання олії в молоко може бути не найкращою ідеєю, оскільки олія та молоко погано змішуються. Олію можна змішувати з іншими продуктами, такими як картопляне пюре, і використовувати для приготування їжі. Використання деяких олій було б доцільним, оскільки вони є концентрованими джерелами калорій і не викликають проблем із ризиком того, що дитина може поперхнутися, як це може статися з горіхами та насінням.
Але також малюк може отримувати достатню кількість жирів без використання олій. Горіхи можна ретельного подрібнити до стану горіхового борошна та змішати з харчовими продуктами, так само можна робити й з арахісовою пастою чи іншими горіховими пастами. Насіння чіа та насіння льону в цілісному вигляді погано засвоюються. Лляне борошно краще засвоюється, тому його можна додавати у випічку та смузі. Авокадо та тофу можна нарізати кубиками і давати як їжу або розтерти в пюре і намазати на хліб або крекери.
Для типового 1-річного малюка, якому потрібно близько 800 ккал, додавання 1,5 чашки (360 мл) повножирного соєвого молока, 1/4 чашки (60 мл) тофу, 1/4 авокадо, 2 ст.л. хумусу та 1 ст.л. горіхової пасти щодня разом з іншими продуктами харчування призведе до того, що 30-40% калорій в раціоні буде надходити з жирів. Якщо малюк ще знаходиться на грудному вигодовуванні, соєве молоко можна замінити грудним. Рівномірний розподіл джерел жирів протягом дня сприятиме засвоєнню жиророзчинних вітамінів.
Ви можете знайти деякі корисні матеріали від The Vegetarian Resource Group щодо годування маленьких дітей-веганів тут і тут.
___
Nutrition hotline: Should Toddlers Be on a Low-Fat Veggie Diet?
Vegetarian Journal > 2016 Issue 1
By Reed Mangels, PhD, RD
QUESTION: Our family is transitioning to a low-fat (15% of calories) plant-based diet. Our 1-year-old daughter's pediatrician did not think this was a good idea for a toddler and wanted us to add olive oil to her non-dairy milk. Should our daughter be on this low-fat diet? If not, are there alternatives to adding oil to her milk since we'd prefer to use whole foods?
— A.G., via email.
ANSWER: Infants and toddlers need generous amounts of fat. Human milk, the perfect food for infants, gets about 55% of its calories from fat. This level of fat is recommended from birth to 6 months with a transition to 40% of calories from fat as solid foods are added to the diet between 6 months and 1 year. Between 1 and 3 years, 30-40% of calories from fat is considered appropriate for healthy toddlers. These levels of fat are recommended to support growth, provide a concentrated form of calories, supply essential fatty acids, and promote absorption of some vitamins.
While a few studies have used slightly lower-fat diets in young children, safety studies have not been conducted of diets with less than 27-28% of calories from fat for children under 4 years of age. Adding oil to milk may not be the best idea since the oil and milk won't mix together well. Oil can be mixed into other foods such as mashed potatoes and used in cooking. Use of some oils would be reasonable since these are concentrated calorie sources and wouldn't cause choking problems as could occur with nuts and seeds.
It's also possible for the toddler to get adequate fat without using oils. Nuts could be finely ground and mixed into foods as could peanut butter or other nut butters. Chia seeds and flaxseeds are not well absorbed. Flaxseed meal is better absorbed and could be added to baked goods and smoothies. Avocado and tofu could be cubed and given as finger foods or mashed and spread onto bread or crackers.
For a typical 1-year-old toddler who needs about 800 calories, inclusion of 1.5 cups of full-fat soymilk, 1/4 cup of tofu, 1/4 avocado, 2 tablespoons of hummus, and 1 tablespoon of nut butter each day along with other foods would result in 30-40% of calories coming from fat. If the toddler is still breastfeeding, the soymilk could be replaced with breast milk. Distributing fat sources throughout the day will promote absorption of fat-soluble vitamins.
You can find some helpful materials from The Vegetarian Resource Group on feeding young vegan children here and here.
___
0 Коментарі