Рослинне молоко та йод: рекомендації для веганів


Рослинне молоко та йод: рекомендації для веганів

Авторка Джіні Мессіна

28 вересня 2017 р.


Зростання ринку рослинного молока не викликає подиву. Враховуючи різноманітність варіантів, зараз легше, ніж будь-коли, перейти з коров'ячого молока більш етичну альтернативу.


Але в міру зростання популярності рослинних видів молока назріває природне (і важливе) питання: як заміна коров'ячого молока на рослинне впливає на отримання поживних речовин?


У дослідженні, опублікованому у вересні 2017 р. в British Journal of Nutrition, вчені розглянули вміст йоду в різних видах рослинного молока, що продаються у Великій Британії. Йод – це мінерал, який потрібний для правильної роботи щитовидної залози. Дефіцит йоду під час вагітності або раннього дитинства може мати довгостроковий негативний ефект на здатність до навчання та на загальний розвиток дитини. У дорослому віці хронічна нестача йоду може впливати на психічні функції, а також, можливо, може підвищити ризик одного з типів раку щитовидної залози.


Дослідники вивчили 47 видів рослинного молока від 20 брендів. Серед них соєве молоко, мигдалеве, кокосове, рисове, молоко з фундуку та з насіння конопель. За винятком трьох зразків, збагачених йодом, всі види рослинного молока показали погані результати, в порівнянні з коров'ячим молоком. І це не надумана проблема, тому що у США та Великобританії коров'яче молоко – це важливе джерело йоду. В основному це так через певні процеси в галузі тваринництва, наприклад, йод додається в корм для корів, а також використовується у вигляді розчину для чищення корів і доїльного обладнання.


Крім коров'ячого молока, хорошими джерелами йоду є риба, морські водорості, деякі види хліба та йодована сіль. Майже всі рослинні продукти містять деяку кількість йоду, точний вміст залежить від того, в якій місцевості була вирощена рослина, і зазвичай цей вміст досить низький.

Рекомендації щодо споживання йоду для веганів

Враховуючи ту роль, яку традиційно грало коров'яче молоко в сенсі отримання людьми йоду, було б добре, якби виробники рослинного молока збагачували його невеликою кількістю йоду. Поки що цього не впроваджено, і експерти з веганського харчування рекомендують один із двох способів отримання потрібної кількості йоду.


  • Включити близько 1/4 чайної ложки йодованої солі у ваш щоденний раціон. Зверніть увагу, що хоча в Канаді сіль йодується згідно із законом, для США та Великобританії. (а також для України – прим. ред. див. статтю) це не обов'язково, тож читайте етикетки. Морська сіль може бути йодованою, але зазвичай це не так. Кошерна сіль не йодована. Сіль, що використовується у виробництві продуктів харчування, зрідка буває йодованою.

  • Або приймати добавки йоду у невеликих кількостях: 75-150 мкг йоду кожні два-три дні.


Деякі пропагандисти веганського харчування рекомендують регулярне вживання морських водоростей як джерела йоду. Але, мабуть, це не найкращий варіант, хоча б тому, що вміст йоду в цих продуктах дуже відрізняється. Вищезазначене дослідження рослинного молока включало два зразки з додаванням морських водоростей як інгредієнтів. Обидва виявилися дуже бідними на йод. Є й зворотний приклад: кілька років тому партії соєвого молока, збагачені водоростями комбу, було знято з продажу в Австралії та Новій Зеландії через небезпечно високий вміст йоду. Це не означає, що вам не можна їсти водорості, але, ймовірно, краще обмежити їх споживання кількома порціями на тиждень, і не варто покладатися на них як джерело йоду. З тих же причин уникайте добавок йоду, які виготовлені з ламінарії.


Нічого з вищесказаного не є аргументом проти вживання рослинного молока або дотримання веганського харчування, і звичайно не є великою проблемою. Просто на веганському харчуванні ми отримуємо ті самі поживні речовини, але з інших джерел. Добре, що ми маємо інформацію з цього дослідження, завдяки якій ми можемо зрозуміти, що потрібно для забезпечення здоров'я веганів. Я більш ніж рада додати трохи йодованої солі у страви з бобовими, якщо це допоможе замінити молоко корів на гуманне джерело йоду. (Це також зробить бобові смачнішими.)


Більше про йод на веганському харчуванні дивіться в статті на сайті Vegan Health.

___

Plant Milks and Iodine: Recommendations for Vegans

By Ginny Messina

September 28th, 2017


[source]


The growth of the plant milk market is nothing short of amazing. Given the variety of options, it’s easier than ever to switch out cow’s milk for a more compassionate alternative.


But as these milks become more popular it’s natural (and important) to ask questions about how replacing cow’s milk with plant milks might affect nutrient intake.


In a study published this month in the British Journal of Nutrition, researchers looked at iodine content of plant milks in the United Kingdom. Iodine is a mineral needed for healthy thyroid function. Deficiency in pregnancy or early childhood can have lifelong effects on learning and development in children. In adults, chronic deficiency may affect mental function and it might raise risk for one type of thyroid cancer.


The researchers looked at 47 plant milks from 20 brands. They included milk made from soybeans, almonds, coconut, oats, rice, hazelnuts and hempseed. Except for the three samples that were fortified with iodine, all of the plant milks came up short compared to cow’s milk. It’s a legitimate concern because in both the UK and US, cow’s milk is a significant source of dietary iodine. This is largely due to farming practices since iodine is added to the diets of the cows and is also in the solutions used to clean the cows and milking equipment (which leach into the milk itself).


Aside from cow’s milk, the best sources of iodine are fish, sea vegetables, some commercial breads, and iodized salt. Although most plant foods contain some iodine, the amount varies depending on where the foods are grown, and it tends to be fairly low.

Iodine Recommendations for Vegans

Given the role that cow’s milk has traditionally played in iodine nutrition, it would be good for companies producing plant milks to fortify them with small amounts of iodine. Until that happens, vegan experts recommend either of two options for getting adequate iodine.


  • Include approximately ¼ teaspoon of iodized salt in your diet every day. Note that, although salt is iodized by law in Canada, it’s optional in the US and the UK (and it’s not commonly iodized in the UK) so you need to read labels. Sea salt may be iodized, but it usually isn’t. Kosher salt is not iodized. The salt used in production of processed foods is rarely iodized.

  • Or, take a small iodine supplement providing 75-150 micrograms of iodine every two to three days.


Some vegan advocates suggest regular consumption of sea vegetables as a source of iodine. This is probably not the best option, though, since iodine content of these foods varies widely. The British plant milk study included two samples that had added sea vegetables in their ingredients. Both were still low in iodine. In contrast, batches of soymilk fortified with the sea vegetable kombu were taken off the market in Australia and New Zealand several years ago because of dangerously high iodine contents. This doesn’t mean you shouldn’t consume sea vegetables, but it’s probably wise to limit them to a few servings per week and to not depend on them for iodine. Avoid iodine supplements that are made from kelp for the same reasons.


None of this is an indictment against plant milks or vegan diets and it’s certainly not some big cause for concern. A vegan diet simply represents a different way of meeting nutrient needs. It’s good to have the information that this study provides so that we can do what we need to do to ensure the health of vegans. I’m more than happy to sprinkle a little iodized salt on my beans if it helps the cows. (It also makes the beans taste better.)


For more on iodine in vegan diets see this article on Vegan Health.

___

__________

Дописати коментар

0 Коментарі