Огляд наукових досліджень (2021.2)


Огляд наукових досліджень (2021.2)

Vegetarian Journal > 2021, випуск 2 


Рід Мангелс, PhD, сертифікована дієтологиня

Вагітність та веганське харчування

У двох нещодавніх ізраїльських дослідженнях вивчалися вагітні жінки на веганському, вегетаріанському та невегетаріанському харчуванні. Обидва дослідження показали, що діти веганок при народженні в середньому важили трохи менше, ніж діти невегетаріанок, але вага при народженні загалом була в межах норми.


Жінки-веганки мали дещо нижчий середній індекс маси тіла (ІМТ) до того, як завагітніли, і в середньому менше набирали вагу під час вагітності, ніж невегетаріанки. Автори обох досліджень повідомили, що значно більше дітей веганок було класифіковано як “малі для гестаційного віку”, порівняно з дітьми невегетаріанок. Діти, які класифікуються як “малі для гестаційного віку”, менші за 90% дітей такого ж гестаційного віку та мають вищий ризик таких проблем, як низький рівень цукру в крові та труднощі з підтриманням температури тіла після народження.


Багато факторів можуть призвести до того, що немовля буде класифіковано як “мале для гестаційного віку”, і неможливо визначити, чому немовлят веганок частіше класифікують саме так. Способи зниження ризику народження малої для гестаційного віку дитини включають: починати вагітність зі здоровою вагою, набір рекомендованої ваги під час вагітності та дотримання здорового харчування протягом усієї вагітності.


Avnon T, Paz Dubinsky E, Lavie I, Ben-Mayor Bashi T, Anbar R, Yogev Y. The impact of a vegan diet on pregnancy outcomes. J Perinatol. 2020.


Kesary Y, Avital K, Hiersch L. Maternal plant-based diet during gestation and pregnancy outcomes. Arch Gynecol Obstet. 2020;302(4):887-898.

Дослідження здоров’я кісток

Авторка: Кавіта Шанкар MS, MBA, VRG.org Intern


Нещодавнє велике дослідження у Великобританії, яке вивчало вегетаріанців, веганів, тих, хто їсть рибу і тих, хто їсть м’ясо, запитувало учасників про їхній раціон, а потім, протягом наступних 15–23 років, визначило через записи Національної служби охорони здоров’я, які суб’єкти дослідження мали переломи кісток.


Порівняно з тими, хто їв м’ясо, вегетаріанці та вегани мали вищий ризик загальних переломів і переломів стегна, а вегани мали вищий ризик переломів ніг і хребців. Вегетаріанці мали на 25% вищий ризик переломів стегна, ніж ті, хто їв м’ясо, тоді як у веганів ризик перелому стегна був більший у два рази. Не було виявлено значних відмінностей між групами щодо ризику переломів зап’ястя чи щиколотки або ризику переломів рук після контролю індексу маси тіла (ІМТ).


Одним із факторів, який пояснює деякі відмінності в ризику переломів, є ІМТ. Вегани в середньому мали нижчий ІМТ. Хоча нижчий ІМТ має багато переваг для здоров’я, він також пов’язаний із меншою щільністю кісток, які можуть мати більший ризик переломів. Групи відрізнялися споживанням білка та кальцію, причому вегани мали помітно нижче середнє споживання кальцію з їжею, ніж інші групи. Однак відмінності в споживанні харчового білка та кальцію не враховують усіх відмінностей у ризику переломів між групами.


Хоча автори досліджували споживання кальцію з їжею, вони не визначили, чи існують відмінності в споживанні добавок кальцію, а також не досліджували споживання або рівні вітаміну D та вітаміну B12. Достатня кількість вітаміну D і вітаміну B12 в організмі необхідна для підтримки здоров’я кісток.


Через спостережний характер цього дослідження неможливо сказати, чи могли зміни в харчуванні веганів або прийомі ними добавок (наприклад, збільшення споживання кальцію, вітаміну D, вітаміну B12 або білка) вплинути на ризик переломів.


Вегани повинні дотримуватися загальних рекомендацій щодо підтримки здоров’я кісток, зокрема отримувати достатню кількість кальцію, вітаміну D, білка та вітаміну B12 і регулярно виконувати фізичні вправи з обтяженнями.


Tong TYN, Appleby PN, Armstrong MEG, et al. Vegetarian and vegan diets and risks of total and site-specific fractures: results from the prospective EPIC-Oxford study. BMC Med. 2020;18(1):353.


ПРИМ. РЕД.: докладно про це дослідження і можливі практичні наслідки описано в спеціальній статті Джека Норріса “Переломи кісток серед веганів Великобританії: наслідки та рекомендації”.

Фрукти та овочі пропонують багато переваг для здоров’я

Кілька останніх досліджень ілюструють важливу роль, яку відіграють фрукти та овочі у зміцненні здоров’я. Перше дослідження було зосереджено на майже 9000 хворих на рак молочної залози, і кожні чотири роки після діагностики у жінок запитували про їхнє харчування Протягом періоду спостереження, в середньому 11,5 років, жінки, які їли більше фруктів і овочів, і жінки, які їли більше овочів, мали менший ризик смерті з будь-якої причини, ніж жінки з меншим споживанням цих продуктів. Жінки з найбільшим споживанням овочів і фруктів мали в середньому 7,4 порції на день; жінки з найменшим споживанням - в середньому 2,2 порції на день.


Коли дослідники вивчили конкретні продукти, вони встановили, що жінки, які споживали більше зелених листових і хрестоцвітих овочів (овочі з сімейства капустяних: капуста кейл, листова капуста, броколі, цвітна капуста тощо), мали менший ризик смерті, ніж жінки, які споживали менше цих продуктів. Овочі та фрукти з високим вмістом вітаміну С і овочі з високим вмістом бета-каротину (наприклад, морква, гарбуз і батат) були пов’язані з меншим ризиком смерті.


Більше споживання фруктового соку, але не апельсинового соку, було пов’язане з вищим ризиком смерті від раку молочної залози та будь-якої причини.


Друге дослідження розглядало загальну слабкість у літніх жінок. Загальна слабкість — це зниження фізичних функцій, яке пов’язане з підвищеним ризиком захворювання та інвалідності. У цьому дослідженні спостерігали понад 78000 жінок віком від 60 років і старше протягом 20 років. Протягом цього часу жінок регулярно запитували про їхнє харчування та здоров’я.


Слабкість визначалася як наявність трьох або більше з наступних проблем, про які людина сама повідомила: втома, нездатність піднятися по сходах, нездатність пройти кілька кварталів, значна втрата ваги та історія кількох хронічних захворювань. В результаті 16% жінок були оцінені як ті, що мали слабкість. Загальне споживання фруктів і овочів було пов’язане зі зниженим ризиком появи слабкості, причому ті літні жінки, хто вживав в середньому сім або більше порцій фруктів і овочів на день, мали менший ризик, в порівнянні з тими, хто вживав в середньому менше трьох порцій на день. Зелені листові овочі, жовті та помаранчеві овочі, яблука та груші були тими відміченими дослідниками видами фруктів та овочів, які конкретно  були пов’язаними зі зменшенням ризиків появи слабкості.


Farvid MS, Holmes MD, Chen WY, et al. Postdiagnostic fruit and vegetable consumption and breast cancer survival: prospective analyses in the Nurses' Health Studies. Cancer Res. 2020;80(22):5134-5143.


Fung TT, Struijk EA, Rodriguez-Artalejo F, Willett WC, Lopez-Garcia E. Fruit and vegetable intake and risk of frailty in women 60 years old or older. Am J Clin Nutr. 2020 [published online ahead of print].

Вегетаріанство та веганство в Канаді

Авторка: Кавіта Шанкар, волонтерка VRG.org


Канадські дослідники проаналізували результати опитування канадців з усіх 10 провінцій у 2015 році. Частина опитування включала запитання про рослинне харчування. Щоб зменшити двозначність в розумінні або визначенні того, що таке “рослинне харчування”, вчені спочатку класифікували рослинне харчування на веганський тип (утримання від вживання червоного м’яса, птиці, риби та молюсків, молочних продуктів і яєць), вегетаріанський тип (уникання червоного м’яса, птиці, риби та молюсків), пескетаріанський тип (утримання від червоного м’яса та птиці), тип харчування, що виключає червоне м’ясо та всеїдний тип харчування. 


Потім вони додали запитання до більшого опитувальника, в якому просили респондентів визначити, які категорії продуктів тваринного походження вони повністю виключають зі свого раціону.


Дослідники опитали близько 20400 чоловіків, жінок і дітей (віком >2 років). Загалом менше 5% респондентів дотримувались будь-якої категорії рослинного харчування. Зокрема, дослідження показало, що близько 1,9% респондентів були віднесені до категорії вегетаріанців, не враховуючи веганів, і 0,3% як були класифіковані як вегани. Для порівняння, опитування 2020 року, спонсороване Vegetarian Resource Group, показало, що близько 6% дорослих у Сполучених Штатах є вегетаріанцями (включаючи веганів), тоді як 3% дорослих є веганами.


Канадські дослідники також помітили, що належність до тієї чи іншої статі не є суттєвим показником, що вказував би на вибір веганського чи вегетаріанського харчування. Респонденти, що живуть у Канаді і які називали себе вихідцями з Південної Азії, приблизно в 20 разів частіше, ніж білі канадці, повідомляли про дотримання вегетаріанського харчування, можливо, через свої культурні та релігійні переконання.


Valdes M, Conklin A, Veenstra G, Black JL. Plant-based dietary practices in Canada: Examining definitions, prevalence and correlates of animal source food exclusions using nationally representative data from the 2015 Canadian Community Health Survey-Nutrition. Public Health Nutr. 2020:1-10.

___

Scientific Update (2021.2)

Vegetarian Journal > 2021 Issue 2


[source]


By Reed Mangels, PhD, RD

Vegan Pregnancy

Two recent studies from Israel examined the outcomes of vegan, vegetarian, and non-vegetarian pregnancies. Both studies found that babies of vegans weighed slightly less, on average, at birth than did babies of non-vegetarians, but birth weights were generally within a normal range.


The vegan women had a slightly lower average BMI before they became pregnant and, on average, gained less weight in pregnancy than did nonvegetarians. The researchers from both studies reported that significantly more babies of vegans were classified as being small for gestational age (SGA) compared to babies of nonvegetarians. Babies who are classified as SGA are smaller than 90% of babies of the same gestational age and have a higher risk of problems like low blood sugar and difficulty maintaining body temperature after birth.


Many factors can cause an infant to be SGA, and it is not possible to determine why infants of vegans were more likely to be classified this way. Ways to reduce the risk of having an SGA baby include starting pregnancy at a healthy weight, gaining the recommended amount of weight in pregnancy, and eating a healthy diet throughout pregnancy.


Avnon T, Paz Dubinsky E, Lavie I, Ben-Mayor Bashi T, Anbar R, Yogev Y. The impact of a vegan diet on pregnancy outcomes. J Perinatol. 2020.


Kesary Y, Avital K, Hiersch L. Maternal plant-based diet during gestation and pregnancy outcomes. Arch Gynecol Obstet. 2020;302(4):887-898.

Bone Health

By Kavitha Shankar MS, MBA, VRG Intern


A recent large study from the United Kingdom that included vegetarians, vegans, fish-eaters, and meat-eaters asked subjects about their diet and then, over the next 15 to 23 years, determined, via the National Health Service's records, which study subjects had fractured a bone.


Compared with meat-eaters, vegetarians and vegans had a higher risk of total fractures and hip fractures and vegans had a higher risk of leg fractures and of vertebral fractures. Vegetarians had a 25% higher risk of hip fractures than did meat-eaters, while vegans had more than twice the risk. No significant differences were seen among the groups in the risk of wrist or ankle fractures or the risk of arm fractures after controlling for BMI.


One factor that accounts for some of the differences in fracture risk is BMI. Vegans, on average, had a lower BMI. While a lower BMI offers many health benefits, it is also associated with less dense bones that may be more likely to fracture. The groups differed in their intakes of protein and calcium with vegans having markedly lower average dietary calcium intakes than the other groups. However, the differences in dietary protein and calcium intake do not account for all the differences in fracture risk between the groups.


Although the investigators examined dietary calcium intake, they did not determine if there were differences in intake of calcium supplements, nor did they investigate vitamin D or vitamin B12 intake or status. Adequate vitamin D and vitamin B12 are needed for bone health.


Because of the observational nature of this study, it is not possible to say if changes in vegans' dietary or supplement practices (such as increased calcium, vitamin D, vitamin B12, or protein intake) could have affected their risk of fracture.


Vegans should follow general recommendations to promote healthy bones, including getting enough calcium, vitamin D, protein, and vitamin B12 and doing weight-bearing exercise regularly.


Tong TYN, Appleby PN, Armstrong MEG, et al. Vegetarian and vegan diets and risks of total and site-specific fractures: results from the prospective EPIC-Oxford study. BMC Med. 2020;18(1):353.

Fruits and Vegetables Offer Many Benefits

A couple of recent studies illustrate the important role that fruits and vegetables play in promoting health. The first study focused on almost 9,000 breast cancer survivors and asked the women about their diet every four years after their diagnosis. Over the follow-up period, averaging 11.5 years, women who ate more fruits and vegetables and women who ate more vegetables had a lower risk of dying from any cause than did women with lower intakes of these foods. Women with the highest intakes of vegetables and fruits averaged 7.4 servings per day; those with the lowest intake averaged 2.2 servings per day.


When the investigators examined specific foods, they determined that women with a greater intake of green leafy and cruciferous vegetables (vegetables in the cabbage family) had a lower risk of death than did women with lower intakes of these foods. Vegetables and fruits high in vitamin C and vegetables high in beta-carotene (like carrots, winter squash, and sweet potatoes) were associated with a lower risk of death.


Higher fruit juice consumption, but not higher orange juice consumption, was associated with a higher risk of death from breast cancer and from any cause.


The second study looked at frailty in older women. Frailty is a decline in physical function and is associated with an increased risk of illness and disability. This study followed more than 78,000 women aged 60 and older for up to 20 years. During that time, the women were regularly asked about their diet and health.


Frailty was defined as having three or more of the following self-reported issues: fatigue, inability to walk up a flight of stairs, inability to walk several blocks, significant weight loss, and a history of several chronic illnesses; 16% of the women were assessed as having frailty. Total fruit and vegetable intake was associated with a reduced risk of frailty with those averaging seven or more servings of fruits and vegetables daily having a lower risk than those averaging fewer than three servings a day. Leafy green vegetables, yellow and orange vegetables, and apples and pears were specific fruits and vegetables associated with a lower risk.


Farvid MS, Holmes MD, Chen WY, et al. Postdiagnostic fruit and vegetable consumption and breast cancer survival: prospective analyses in the Nurses' Health Studies. Cancer Res. 2020;80(22):5134-5143.


Fung TT, Struijk EA, Rodriguez-Artalejo F, Willett WC, Lopez-Garcia E. Fruit and vegetable intake and risk of frailty in women 60 years old or older. Am J Clin Nutr. 2020 [published online ahead of print].

Vegetarianism and Veganism in Canada

by Kavitha Shankar, VRG Volunteer


Canadian researchers analyzed the results of a 2015 health survey of Canadians from all 10 provinces. A section of the survey included questions about plant-based dietary practices (PBDP). To reduce ambiguity in respondents’ perception or definition of PBDP, the scientists first categorized PBDP into vegan (abstinence from red meat, poultry, fish and shellfish, dairy, and eggs), vegetarian (avoidance of red meat, poultry, fish, and shellfish), pescatarian (restraint from red meat and poultry), red meat excluder, and non-PBDP. 


They then incorporated questions into the larger survey that asked the respondents to identify which categories of animal products they fully excluded from their diet.


The researchers surveyed about 20,400 men, women, and children (age >2 years). Overall, fewer than 5% of the survey respondents adhered to any category of PBDP. More specifically, the study showed that about 1.9% of the respondents were categorized as vegetarians not including vegans and 0.3% as vegans. In comparison, a 2020 poll sponsored by the Vegetarian Resource Group found that about 6% of adults in the United States are vegetarian (including vegan), while 3% of adults are vegan.


The Canadian researchers also observed that sex was not a significant predictor of veganism or vegetarianism. Respondents who identified themselves as people of South Asian origin living in Canada were approximately 20 times more likely than white-identifying respondents to report vegetarianism, possibly owing to their cultural and religious beliefs.


Valdes M, Conklin A, Veenstra G, Black JL. Plant-based dietary practices in Canada: Examining definitions, prevalence and correlates of animal source food exclusions using nationally representative data from the 2015 Canadian Community Health Survey-Nutrition. Public Health Nutr. 2020:1-10.

___

__________

Дописати коментар

0 Коментарі