Огляд наукових досліджень (2021.3)


Огляд наукових досліджень (2021.3)

Vegetarian Journal > 2021, випуск 3


Рід Мангелс, PhD, сертифікована дієтологиня

Вегетаріанське харчування пов’язане з меншим ризиком катаракти

Катаракта – це помутніння кришталика в оці. Катаракта впливає на зір, і з часом багатьом людям потрібна операція з видалення катаракти. Щороку в Сполучених Штатах проводиться приблизно 1,5 мільйона операцій з видалення катаракти. Окислювальний стрес пошкоджує білки в кришталику і він вважається причиною вікової катаракти.


Дослідники з Тайваню вивчали понад 1300 вегетаріанців і понад 3000 невегетаріанців протягом більше п’яти років, щоб з’ясувати, чи є між ними відмінності у ризику розвитку катаракти. На початку дослідження середній вік учасників становив 53 роки. Вегетаріанці рідше хворіли на діабет, високий кров'яний тиск і рідше мали високий рівень холестерину. Порівняно з невегетаріанцями, вегетаріанці їли більше овочів, горіхів, соєвих продуктів і цільного зерна, а також мали більше споживання вітамінів А і С. Вегетаріанство асоціювалося з 20% зменшенням ризиком розвитку катаракти. Ця різниця в ризиках частково може бути пов’язана з більшим споживанням вегетаріанцями антиоксидантів, таких як вітаміни А та С, а також меншою частотою діабету та інших хронічних захворювань у вегетаріанців.


Chiu THT, Chang CC, Lin CL, Lin MN. A vegetarian diet is associated with a lower risk of cataract, particularly among individuals with overweight: A prospective study. J Acad Nutr Diet. 2020.

Веганське харчування приносить користь для здоров’я незалежно від групи крові


Люди з першою групою крові мають дещо нижчий ризик розвитку серцевих захворювань, а люди з другою групою крові мають вищий ризик, ніж люди з іншими групами крові. Книги про дієти та веб-сайти свідчать про те, що люди з різними групами крові отримують користь від різних дієт; але ця ідея не підтверджується дослідженнями. Дослідники з Комітету лікарів відповідальної медицини (PCRM) досліджували реакцію на веганське харчування з низьким вмістом жиру у суб’єктів із різними групами крові. Учасники дотримувалися веганського харчування з низьким вмістом жиру протягом 12 тижнів. Групу крові було визначено 68 учасникам. 


20 учасників із другою групою крові мали значно вищий середній рівень холестерину та “поганого” холестерину ЛПНЩ на початку дослідження, ніж суб’єкти з іншими групами крові. У 31 учасника з першою групою крові на початку дослідження був значно нижчий середній рівень холестерину та “поганого” холестерину ЛПНЩ, ніж в учасників з іншими групами крові. Наприкінці 12-тижневого дослідження не було продемонстровано суттєвої залежності від групи крові у втраті ваги чи зниженні загального холестерину та холестерину ЛПНЩ. Ці результати свідчать про те, що група крові не впливає на реакцію на веганське харчування. Незалежно від групи крові, здорове веганське харчування може мати оздоровчий ефект зі позитивними змінами у кількості жиру в тілі, маси тіла та ліпідів у крові.


Barnard ND, Rembert E, Freeman A, Bradshaw M, Holubkov R, Kahleova H. Blood type is not associated with changes in cardiometabolic outcomes in response to a plant-based dietary intervention. J Acad Nutr Diet. 2020.

Соєві ізофлавони пов’язані з помірним зниженням ризику серцевих захворювань


Соєві боби та харчові продукти, виготовлені з сої, містять речовини, які називаються ізофлавонами, які, як вважають, мають вплив на здоров’я. Деякі дослідження показують, що ризик серцевих захворювань знижується при більшому споживанні ізофлавонів, тоді як в інших дослідженнях це не підтверджується. Ці суперечливі результати можуть бути спричинені деякими дослідженнями з невеликою кількістю учасників, неповною оцінкою складу харчування та надто коротким періодом спостереження. Недавній звіт намагався виправити ці недоліки. Дослідження включало понад 210000 чоловіків і жінок, які проживали в Сполучених Штатах, і проводилося протягом більше ніж 20 років, і кожні чотири роки учасники отримували опитувальники де фіксувалися деталі їхнього харчування. 


Це було обсерваційне дослідження, тож піддослідні їли все, що хотіли, і за ними спостерігали, зокрема, за розвитком хвороб серця з часом. Більше споживання ізофлавонів було пов’язане з помірним зниженням ризику серцевих захворювань. Крім того, ті, хто їв тофу раз або частіше на тиждень, мали на 18% менший ризик серцевих захворювань, ніж ті, хто їв тофу рідше одного разу на місяць. Більшість учасників дослідження споживали від 0,11 до 4,24 міліграма ізофлавонів на день. У порівнянні з середнім споживанням в Японії від 30 до 35 міліграмів ізофлавонів на день, це відносно низьке споживання. Можливо, ще більше зниження ризику серцево-судинних захворювань спостерігалося б при більш високому споживанні ізофлавонів.


Ma L, Liu G, Ding M, et al. Isoflavone intake and the risk of coronary heart disease in US men and women: Results from 3 prospective cohort studies. Circulation. 2020;141(14):1127-1137.

Рослинний білок так само ефективний для силових тренувань, як і білок тваринного походження


Ті, хто займається силовими тренуваннями, зазвичай хочуть наростити м’язи. Доведено, що як силові тренування, так і білкова дієта нарощують м’язи. Чи має значення, що джерелом білка є рослини? Нещодавнє дослідження вивчало вплив джерела білка на силові тренування. [1] Учасниками були 19 молодих чоловіків, які були веганами принаймні рік, і 19 молодих чоловіків, які не були вегетаріанцями. Учасники були фізично активними, але не займалися силовими тренуваннями щонайменше протягом року до початку дослідження. 


Під час дослідження всі учасники брали участь у 12-тижневій програмі силових тренувань двічі на тиждень під наглядом. Їхнє щоденне споживання білка було збільшено до 1,6 г білка на кілограм ваги тіла, використовуючи білкові добавки (соєві для веганів, сироваткові для невегетаріанців) на додаток до їхньої звичайного харчування. Хоча дещо більший вміст білка пов’язаний із збільшенням м’язової маси під час силових тренувань, подальшого збільшення споживання не спостерігається за межами споживання 1,6 г/кг. [2]


Обидві групи мали однакове збільшення м’язової маси та сили протягом 12-тижневого дослідження. Ці результати свідчать про те, що веганське харчування, що містить велику кількість білка, разом із силовими тренуваннями може збільшити силу та м’язову масу. Це дослідження не вивчало ефективність меншої (але достатньої) кількості рослинного білка під час силових тренувань.


[1] Hevia-Larraín V, Gualano B, Longobardi I, et al. High-protein plant-based diet versus a protein-matched omnivorous diet to support resistance training adaptations: A comparison between habitual vegans and omnivores. Sports Med. 2021;10.


[2] Morton RW, Murphy KT, McKellar SR, et al. A systematic review, meta-analysis, and meta-regression of the effect of protein supplementation on resistance training-induced gains in muscle mass and strength in healthy adults. Br J Sports Med. 2018;52(6):376-384.

Новий науковий звіт пов’язує харчування та зміну клімату

Міжнародна асоціація The Lancet Countdown має незалежну систему, яка відстежує глобальний профіль здоров’я людей внаслідок зміни клімату. Їхній звіт за 2020 рік містить деяку протверезну інформацію про типи харчування та їхній вплив на зміну клімату та здоров’я. 


На продовольчу систему припадає 20-30% глобальних викидів парникових газів, більшість з яких припадає на молочне та м’ясне виробництво. З 2000 року викиди від тваринництва зросли на 16%; переважна більшість цих викидів (93%) припадає на жуйних тварин. За оцінками, надмірне споживання червоного м’яса спричинило 990000 смертей у всьому світі у 2017 році (останній рік, за який доступні дані). З 1990 року кількість смертей, пов’язаних із надмірним споживанням червоного м’яса, збільшилася на 72%.


Один із висновків цього звіту: «Надмірне споживання червоного м’яса має значні наслідки для здоров’я, а рослинні джерела, які продукують менш інтенсивні викиди, є важливою альтернативою, особливо в Європі та Америці, де викиди на душу населення є високими».


У звіті також показано вплив зміни клімату на постачання продовольства. Підвищення температури та дедалі частіші екстремальні погодні явища загрожують глобальній продовольчій безпеці. За останні 38 років потенціал врожайності кукурудзи, рису, сої та озимої пшениці знизився на 1,8-5,6%. Все важче навіть просто підтримувати нинішній рівень виробництва сільськогосподарських культур.


Watts N, Amann M, Arnell N, et al. The 2020 report of The Lancet Countdown on health and climate change: responding to converging crises. Lancet. 2021;397(10269):129-170.

___

Scientific Update (2021.3)

Vegetarian Journal > 2021 Issue 3 


[source]


By Reed Mangels, PhD, RD, FADA

Vegetarian Diet Associated with a Lower Risk of Cataract

A cataract is a clouding of the lens in the eye. Cataracts affect vision, and eventually, many people need surgery to remove cataracts. Approximately 1.5 million cataract operations are performed every year in the United States. Oxidative stress damages the proteins in the lens and is thought to be a cause of age-related cataracts.

Researchers in Taiwan studied more than 1,300 vegetarians and more than 3,000 nonvegetarians for more than five years to see whether there were differences in the development of cataracts. At the start of the study, subjects' average age was 53 years. The vegetarians were less likely to have diabetes, high blood pressure, and high cholesterol. Compared to the nonvegetarians, the vegetarians ate more vegetables, nuts, soy foods, and whole grains and had higher intakes of vitamins A and C. Being vegetarian was associated with a 20% lower risk of developing a cataract. This difference in risk may be due in part to the vegetarians' higher intake of antioxidants such as vitamins A and C and to the lower incidence of diabetes and other chronic conditions in vegetarians.


Chiu THT, Chang CC, Lin CL, Lin MN. A vegetarian diet is associated with a lower risk of cataract, particularly among individuals with overweight: A prospective study. J Acad Nutr Diet. 2020.

Vegan Diet Offers Health Benefits Regardless of Blood Type


People with blood type O have a somewhat lower risk of developing heart disease, and those with blood type A have a higher risk than do those with other blood types. Diet books and websites suggest that those with different blood types would benefit from different diets; this idea is not supported by research. Investigators from the Physicians Committee for Responsible Medicine (PCRM) looked at the response to a lowfat vegan diet in subjects with different blood types. Subjects were on a lowfat vegan diet for 12 weeks. Blood type was determined for 68 subjects. 


The 20 subjects with blood type A had significantly higher average cholesterol and LDL cholesterol at the start of the study than did subjects with other blood types. The 31 subjects with blood type O had significantly lower average cholesterol and LDL cholesterol at the start of the study than did subjects with other blood types. At the end of the 12-week study, there was no significant difference based on blood type in weight loss or in reductions in total and LDL cholesterol. These results suggest that blood type does not affect response to a vegan diet. Whether a person is type O, A, AB, or B, a healthy vegan diet can promote favorable changes in body fat, body weight, and blood lipids.


Barnard ND, Rembert E, Freeman A, Bradshaw M, Holubkov R, Kahleova H. Blood type is not associated with changes in cardiometabolic outcomes in response to a plant-based dietary intervention. J Acad Nutr Diet. 2020.

Soy Isoflavones Associated with Moderately Reduced Risk of Heart Disease


Soybeans and foods made with soy contain substances called isoflavones, which are believed to have health effects. Some studies find that the risk of heart disease is reduced with higher isoflavone intakes while other studies do not. These inconsistent results may be due to some studies having a small number of subjects, incomplete assessment of diet composition, and a too-short follow-up period. A recent report attempted to correct these issues. The study had more than 210,000 male and female subjects living in the United States, took place over more than 20 years, and asked subjects about their food choices every four years. 


This was an observational study, so subjects ate whatever they wanted and were followed to see who developed heart disease. A higher isoflavone intake was associated with a moderate reduction in the risk of heart disease. Additionally, those eating tofu once or more a week had an 18% lower risk of heart disease than those eating tofu less than once a month. Most study subjects ate 0.11 to 4.24 milligrams of isoflavones per day. When compared to the median intake in Japan of 30 to 35 milligrams of isoflavones per day, this is a relatively low intake. Perhaps an even greater reduction of risk of heart disease would have been seen with a higher intake of isoflavones.


Ma L, Liu G, Ding M, et al. Isoflavone intake and the risk of coronary heart disease in US men and women: Results from 3 prospective cohort studies. Circulation. 2020;141(14):1127-1137.

Plant-Based Protein as Effective as Animal-Based Protein for Strength Training


Those doing strength training typically want to build muscles. Both resistance training and a protein-rich diet have been shown to build muscle. Does it matter if the protein comes from plants? A recent study investigated the effects of protein source on strength training. [1] Subjects were 19 young men who had been vegan for at least a year and 19 young men who were nonvegetarians. Subjects were physically active but had not done strength training for at least a year before the study started. 


During the study, all subjects participated in a 12-week, twice-weekly, supervised strength training program. Their daily protein intake was increased to 1.6 grams of protein per kilogram body weight using protein supplements (soy for vegans, whey for nonvegetarians) in addition to their usual diet. While somewhat higher protein is associated with gains in muscle during strength training, no further gains are seen beyond an intake of 1.6 g/kg. [2]


Both groups had a similar increase in muscle mass and strength over the 12-week study. These results suggest a vegan diet containing generous amounts of protein, along with strength training, can increase strength and muscle mass. This study didn't examine the effectiveness of lower (but adequate) amounts of plant-based protein during strength training.


[1] Hevia-Larraín V, Gualano B, Longobardi I, et al. High-protein plant-based diet versus a protein-matched omnivorous diet to support resistance training adaptations: A comparison between habitual vegans and omnivores. Sports Med. 2021;10.


[2] Morton RW, Murphy KT, McKellar SR, et al. A systematic review, meta-analysis, and meta-regression of the effect of protein supplementation on resistance training-induced gains in muscle mass and strength in healthy adults. Br J Sports Med. 2018;52(6):376-384.

New Report Connects Food Choices and Climate Change

An international collaboration, The Lancet Countdown, provides an independent system that tracks the global health profile of the changing climate. Their report for 2020 includes some sobering information about our food choices and their effects on climate change and health. 


The food system accounts for 20-30% of global greenhouse gas emissions, most of which are from dairy and meat production. Emissions from livestock have increased by 16% since 2000; the vast majority of these emissions (93%) are from ruminant animals. Excess consumption of red meat is estimated to have contributed to 990,000 deaths worldwide in 2017 (the most recent year for which figures are available). This is a 72% increase in the number of deaths attributed to excessive red meat consumption since 1990.


One conclusion of this report is, "Excessive consumption of red meat brings considerable health consequences, and plant-based sources that are less emissions-intensive are important alternatives, particularly in Europe and the Americas where per-capita emissions are high."


The report also shows the effects of climate change on the food supply. Rising temperatures and increasingly frequent extreme weather events threaten global food security. There has been a 1.8-5.6% decline in yield potential for corn, rice, soy, and winter wheat over the past 38 years. It is increasingly difficult to even maintain current crop production levels.


Watts N, Amann M, Arnell N, et al. The 2020 report of The Lancet Countdown on health and climate change: responding to converging crises. Lancet. 2021;397(10269):129-170.

___

__________

Дописати коментар

0 Коментарі